Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

ΤΟ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ… (Γ΄ Μέρος)

Σοφία Μινέικο




Η Σοφία Μινέικο γεννήθηκε στην Πάτρα το 1887 και ήταν κόρη του Πολωνού ( και Εβραίου ) Ζίγκμουντ Μινέικο και της Ελληνίδας Περσεφόνης Μανάρη. Παντρεύτηκε με τον Γεώργιο Παπανδρέου, μετέπειτα πρωθυπουργό της Ελλάδας, το 1913 και απέκτησαν μαζί έναν γιο, τον Ανδρέα, επίσης μετέπειτα πρωθυπουργό. Τελικά με τον Γεώργιο Παπανδρέου χώρισε για να παντρευτεί ο πρώτος την διάσημη ηθοποιό της εποχής Κυβέλη.

Στην ιδιοκτησία της βρισκόταν μια μονοκατοικία στο Παλαιό Ψυχικό, στο οποίο διέμεινε η οικογένεια Παπανδρέου μέχρι το 1967 αλλά και ο Γεώργιος Παπανδρέου ο νεώτερος την περίοδο 1986-1990. Το 1991 ο Ανδρέας Παπανδρέου πούλησε την οικεία στον επιχειρηματία Βλαχουτσίκο. Το 1997 βρέθηκε μια ιδιόχειρη διαθήκη της Σοφίας Μινέικο με την οποία κληροδοτούσε το σπίτι στα εγγόνια της και όχι στον γιο της. Από τότε η υπόθεση έχει καταλήξει στα δικαστήρια.
Απεβίωσε στην Αθήνα στις 27 Αυγούστου του 1981. Το πατρικό της σπίτι στην Πάτρα βρισκόταν στην πλατεία των Υψηλών Αλωνίων.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ


















ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΜΙΝΕΙΚΟ

Εδώ παρουσιάζεται όλη η γενεαλογία της πολωνικής οικογένειας των Μινέικο, η οποία όπως θα διαβάσετε έχει βγάλει διαπρεπείς αρχιεβραίους και αρχιμασώνους

http://pages.interlog.com/~mineykok/home.html

http://pages.interlog.com/~mineykok/list.html

H ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΩΔΗΣ ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΟΛΩΝΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΤΟΥ ΖΙΓΜΟΥΝΤ ΜΙΝΕΙΚΟ



Μετά την καταστολή της Πολωνικής επανάστασης κατά των τσάρων, ο Πολωνοεβραίος συνεπαναστάτης Ζίγκμουντ Μινέϊκο εγκαταστάθηκε στα Ιωάννινα αφού κατόρθωσε να δραπετεύσει από τις φυλακές της Σιβηρίας στις οποίες είχε εγκλεισθεί καταδικασμένος σε 12ετη κάθειρξη. Πριν όμως είχε προλάβει να τελειώσει την στρατιωτική σχολή της Γαλλίας και να εργασθεί ως Μηχανικός στην Βουλγαρία όπου και παντρεύτηκε μιά εβραία της Βουλγαρίας. Μαζί απόκτησαν μιά κόρη, την Σοφία Μινέϊκο που αργότερα γνωρίστηκε με τον Γεώργιο Παπανδρέου. Καρπός του έρωτα τους ο Ανδρέας Παπανδρέου πατέρας του Γιωργάκη. Τι έκανε όμως ο Ζίγκμουντ Μινέϊκο προπάπους του Γιωργάκη στα Γιάννενα.

ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΩΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΑΡΧΙΜΗΧΑΝΙΚΟΥ Φον ντερ Γκόλτς.


Ο Ζίγκμουντ Μινέϊκο ένας πανέξυπνος και χαρισματικός άνθρωπος, με την διπλή ιδιότητα του Μηχανικού και του Στρατιωτικού, ήταν από τους βασικούς συντελεστές των περίφημων οχυρωματικών έργων του Μπιζανίου που σκοπό είχαν την... προστασία της τουρκικής κατοχής στα Γιάννενα από τον Ελληνικό Στρατό. Ο Στρατός μας τελικά απελευθέρωσε τα Γιάννενα έστω και με την καθυστέρηση την οποία προκάλεσαν τα οχυρωματικά έργα του Μπιζανίου που έγιναν τάφος ηρωϊκός για πολλούς Έλληνες πολεμιστές. Ένας τάφος που άνοιξε με τα ίδια του τα χέρια ο προπάππους του Γιωργάκη Παπανδρέου.

Όλα αυτά κι ακόμη περισσότερα που δεν γνωρίζουν σήμερα οι Έλληνες μπορεί να σημαίνουν πολλά, μπορεί και ελάχιστα για τον καθέναν από μας ξεχωριστά. Αλλά όμως όλοι πρέπει να ξέρουν... Κι αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει!
Φυσικά ήταν και ελευθεροτέκτονας.
http://www.grandlodge.gr/Famous_gr_home.html

H ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΩΔΗΣ ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΟΛΩΝΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΤΟΥ ΖΙΓΜΟΥΝΤ ΜΙΝΕΙΚΟ

Ο Μινέικο «έριξε» το Μπιζάνι

O Ζίγμουντ Μινέικο για τη συμβολή του στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων παρασημοφορήθηκε με τον Χρυσό Σταυρό του Σωτήρος


ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ έχει, στο πρώτο τεύχος, η σκιαγράφηση της περιπετειώδους ζωής του Ζίγμουντ Μινέικο, του Πολωνού παππού του Ανδρέα από την πλευρά της Σοφίας. Γράφει η Δέσποινα Χριστοδούλου: «Πατέρας της Σοφίας ήταν ο Μινέικο, Πολωνός μηχανικός, και μητέρα της η Περσεφόνη Μανάρη, κόρη του Σπυρίδωνα Μανάρη, μαθηματικού και γυμνασιάρχη της Ζωσιμαίας Σχολής.

Ο Ζίγμουντ βρέθηκε στα Γιάννινα όταν η Ήπειρος ήταν ακόμη οθωμανική επαρχία. Ο έρωτάς του για την κόρη του Γιαννιώτη γυμνασιάρχη, την Περσεφόνη, έγινε αιτία να δηλώσει πίστη στην ελληνική υπόθεση. (...) Το 1863 σημειώνεται εξέγερση στην Πολωνία κατά της ρωσικής κυριαρχίας και ο Ζίγμουντ λαμβάνει μέρος, επικεφαλής ένοπλου σώματος. H εξέγερση καταστέλλεται και ο Μινέικο συλλαμβάνεται από τη ρωσική αστυνομία και στέλνεται για καταναγκαστικά έργα στα ορυχεία της Σιβηρίας. Μετά τον Ρωσοτουρκικό Πόλεμο του 1877-78, ο Σουλτάνος προσέλαβε Ευρωπαίους μηχανικούς και ο Ζίγμουντ βρέθηκε να εργάζεται για το Οθωμανικό Κράτος, κατασκευάζοντας γέφυρες, δρόμους και σιδηροτροχιές σε Βουλγαρία, Θεσσαλία και Ήπειρο. Ο Αβδούλ Χαμίτ τού ανέθεσε τα σχέδια για την οχύρωση του Μπιζανίου.

Στον Βαλκανικό Πόλεμο του 1912-1913, το Μπιζάνι ήταν κομβικής σημασίας για την κατάληψη των Ιωαννίνων, αλλά οι Έλληνες δεν μπορούσαν να διασπάσουν την τουρκική άμυνα. Το 1913, ο Μινέικο, 72 χρόνων πλέον, ξεκίνησε από την Αθήνα για το μέτωπο με το παλαιό σχέδιο στα χέρια. Κατάφερε τελικά να το παρουσιάσει στον διάδοχο Κωνσταντίνο, με αποτέλεσμα την άμεση πτώση του Μπιζανίου.

http://www.infobeto.com/forum/f12/o-pio-brwmeros-prodotis-prwthypoyrgos-poy-perase-pote-apo-tin-ellada-o-tzefri-79725/index2.html




Ορίστε και η φωτογραφία του:






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου